Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Υπάρχει ένα μέγεθος φέτος το οποίο αποσιωπήθηκε και είναι το βασικότερο μέγεθος για την μακροπρόθεσμη πορεία της Οικονομίας μιας χώρας. Αυτό του Εμπορικού Ισοζυγίου. Δηλαδή της διαφοράς μεταξύ των εισαγωγών και εξαγωγών.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ

Όσο πιο ανταγωνιστικά είναι τα προϊόντα μιας χώρας τόσο περισσότερα εξάγει (σε χρηματικά νούμερα αριθμημένα) και τόσο λιγότερα εισάγει. Όσο περισσότερα εξάγεις τόσο περισσότερος πλούτος άλλων χωρών μπαίνει στην χώρα σου, όσο περισσότερο εισάγεις τόσο περισσότερος πλούτος βγαίνει από την χώρα σου σε άλλες χώρες.


Οι πολιτικοί στην Ελλάδα μαλώνουν όλη μέρα καθαρά για το πώς θα μοιράσουν αυτόν τον πλούτο που υπάρχει στην χώρα. Κανείς δεν σκέφτεται απλά να προσπαθήσουμε σαν χώρα να αυξήσουμε συνολικά τον πλούτο μας και έτσι όλοι να ζούμε καλύτερα ασχέτως πως τον διαμοιράζουμε στο εσωτερικό μας.

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Αυτό το εξάμηνο ήταν πραγματικά τραγικό (Ιανουάριος – Ιούλιος). Το Έλλειμμα Εμπορικού Ισοζυγίου άγγιξε το 10% ! Δηλαδή 10% περισσότερα χρήματα από όσα μπήκαν στην χώρα έφυγαν από την χώρα. Γίναμε λοιπόν φτωχότεροι κατά 10% σε σχέση με το πόσο πλουσιότεροι προσπαθήσαμε να γίνουμε (για να το πούμε λαϊκά). Οι Εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,5% και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3%.

Ενώ στα δημοσιονομικά φαίνεται η κυβέρνηση να επιτυγχάνει μια σταθερότητα πλεονασμάτων, δηλαδή τα έσοδα να είναι ελαφρώς περισσότερα από τις δαπάνες, η Ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μας πέφτει. Παρά την πραγματικά μεγάλη σημασία των ισοσκελισμένων Δημοσιονομικών Μεγεθών για την βραχυπρόθεσμη πορεία της χώρας, χάνουμε την έξοδο από το τούνελ που ανοίξανε αν δεν καταφέρουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Κυριολεκτικά να τις κάνουμε να καλπάσουν.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όσο πιο Ανταγωνιστική είναι μια Οικονομία τόσο πιο πολλές εξαγωγές κάνει, γιατί τόσο πιο ανταγωνιστικά προϊόντα παράγει. Τα προϊόντα αυτά παράγονται από επιχειρήσεις, συνεπώς όσο πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις έχει μια χώρα τόσο πιο ανταγωνιστικά προϊόντα παράγει, επομένως τόσο πιο ανταγωνιστική είναι η χώρα και επομένως τόσο πλουσιότερη γίνεται.

Υπάρχει μια λέξη κλειδί που η κυβέρνηση συνέχεια μόνο την αναφέρει και η αντιπολίτευση ξεχνάει παντελώς, η λέξη «Επιχειρήν». Η Επιχειρηματικότητα πλήττεται βάναυσα στην χώρα μας πολλές δεκαετίες τώρα. Οι επιχειρηματίες διώκονται κυριολεκτικά από ένα τιτανοτεράστιο και υπέρβαρο κράτος, με την διαφθορά του και την πολυνομία του, τους δαιδαλώδεις διαδρόμους Υπουργείων, τις γραφειοκρατίες, τους τεράστιους και υπέρμετρους φόρους, την ακριβή ενέργεια, τις μεγάλες εργοδοτικές εισφορές για στήριξη ενός αμφιβόλου ποιότητος κοινωνικό κράτος, και τα εμπόδια στην αγορά καθώς και τα στηρίγματα των συντεχνιών.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει από την κρίση σε όλα αυτούς τους τομείς που απασχολούν τις επιχειρήσεις και τραβούν πίσω την επιχειρηματικότητα. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν και αποχωρούν από την χώρα. Η Βόρειος Ελλάδα (παλαιότερα η κοιτίδα της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και των εξαγωγών στην χώρα μας) έχει βουλιάξει υπό την πίεση των άλλων Βαλκανικών Χωρών. Επιχειρήσεις κολοσσοί αποχωρούν από την χώρα αντί να έρχονται (ΦΑΓΕ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ κλπ).

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η κυβέρνηση λέει τάχα ότι θα τα αλλάξει όλα αυτά. Την μια το λέει ο Πρωθυπουργός, την άλλη το ένα στέλεχος, την άλλη το άλλο και πάει λέγοντας. Τίποτα δεν έχουν σκοπό τελικά να κάνουν από αυτά. Το ένα μάτι το έχουν στραμμένο στην διατήρηση της κεκτημένης κατάστασης για τους περισσότερους, το άλλο στις εκλογές.

Η Αντιπολίτευση εν τω μεταξύ, είναι ακόμα πιο απελπιστική στο σύνολο της. Όχι μόνο δεν αναφέρει τίποτα για όλα αυτά, αλλά απειλεί να γκρεμίσει και όσα βήματα μπροστά έχει κάνει η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια. Λέει πράγματα που ο μέσος άνθρωπος τα θεωρεί ίσως λογικά, οι Οικονομολόγοι όμως τραβάνε τα μαλλιά τους. Σημαντικό στοιχείο της κουλτούρας που διέπει την Αξιωματική Αντιπολίτευση (που σε λίγο θα γίνει και κυβέρνηση – όπως λέει) ότι στην συνέντευξη του στην ΔΕΘ ο Τσίπρας δεν αναφέρθηκε καθόλου στις επιχειρήσεις! Και μάλιστα όπως επεσήμανα σε προηγούμενο κείμενο μου είπε πως θα αυξήσει μέσω της αύξησης των κατώτερων μισθών την κατανάλωση! Δηλαδή τις εισαγωγές! Ανακοίνωσε δηλαδή εν ολίγοις ότι το μέγεθος αυτό θα επιδεινωθεί περαιτέρω επί ημερών του.

ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΑ

Πότε ακριβώς θα είναι που θα περιμένουμε να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο και να κάνουμε κάτι για να ξυπνήσουμε την Επιχειρηματικότητα στην χώρα; Είναι προφανές ότι μέχρι να το κάνουμε κάθε χρόνο θα είμαστε και φτωχότεροι. Η κοινωνική πίεση πρέπει να ασκηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.


Promitheus Pyrforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου