Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Οίκος αξιολόγησης Standard&Poors (S&P) υποβάθμισε τις προσδοκίες για την Γαλλική Οικονομία, παρότι διατήρησε την αξιολόγηση «ΑΑ» για το αξιόχρεο της χώρας. Συγκεκριμένα ο Οίκος ανέφερε  ότι «η αρνητική προοπτική υποδεικνύει ότι μια ισχυρή ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας μπορεί να αποδειχθεί ανέφικτη και ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας ενδέχεται να επιδεινωθούν πέρα από το 2014». Ο λόγος είναι ότι ο Οίκος δεν βλέπει «κάποια προοπτική πραγματικής ανάπτυξης». Μάλιστα επεσήμανε ότι το έλλειμμα για την περίοδο 2014 – 2017 θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,1% του ΑΕΠ από 3,2% που προέβλεπε η κυβέρνηση της Γαλλίας. [1].


Η Γαλλία είχε παραβιάσει το Σύμφωνο Σταθερότητος με το έλλειμμα της να ξεπερνάει το 3%. Το ίδιο είχαν κάνει και πολλές άλλες χώρες κατά το παρελθόν. Μετά όμως την περίπτωση της Ελλάδος η κατάσταση σκλήρυνε στην εφαρμογή των κανόνων. Με τα παραπάνω δεδομένα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε ότι δεν πρέπει να δοθεί στην Γαλλία περαιτέρω παράταση για την μείωση του ελλείμματος της σε αυτά τα επίπεδα. Να επισημάνουμε ότι είχε δοθεί παράταση στη Γαλλία μέχρι το 2015 (δύο χρόνια δηλαδή) να μειώσει το έλλειμμα της στο επίπεδο του 3%. Συγκεκριμένα ο ίδιος είπε «Πως αξιοποιήθηκε ο χρόνος αυτός; Δεν αξιοποιήθηκε. Επομένως δεν πρέπει να το ξανακάνουμε.». [2]. Παράλληλα η Βank of America εκδίδει έκθεση στην οποία παρουσιάζει ότι το χρέος της Γαλλίας είναι πιθανόν να εκτοξευθεί στο 120% του ΑΕΠ έως το 2016, λόγω των αναπτυξιακών προοπτικών και του χαμηλού πληθωρισμού. [8].

Η Γαλλική κυβέρνηση (όπως ειπώθηκε παραπάνω) επέμεινε να ζητήσει χρόνο μέχρι το 2017 δεσμευόμενη ότι θα μειώσει το έλλειμμα σε αυτά τα επίπεδα μέχρι τότε (κάτι που όπως προαναφέρθηκε είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

Προβλήματα αρχίζει σιγά σιγά να αντιμετωπίζει και η Γερμανία. Η πρόβλεψη για την Ανάπτυξη της χώρας προχωρούν προς τα κάτω. Προβλέπονταν ρυθμοί Ανάπτυξης 1,8% για φέτος και 2% για το 2015, όμως η ύφεση για αυτό το τρίμηνο κινήθηκε στο 0,2% επομένως στο 0% προβλέπεται για το επόμενο τρίμηνο. Ενώ για το 2015 η Γερμανική Κυβέρνηση προβλέπει 1,2% ρυθμούς Ανάπτυξης έναντι 2% που προέβλεπε μέχρι σήμερα. [3][4]. Το ΔΝΤ προσδιόρισε τις προβλέψεις του στο 1,4% για φέτος και στο 1,5% για το 2015, ενώ κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα στο 1,2% και 1,3% αντίστοιχα. [3][4]. Η πτώση των εκτιμήσεων οφείλεται στις μειωμένες εξαγωγές και τις μειωμένες βιομηχανικές παραγγελίες. [4].

Με την επιβράδυνση αυτή αρχίζει να δημιουργείται μια πίεση στην Ευρωζώνη. Ο George Osborne, Υπουργός Οικονομικών του Ην. Βασιλείου, τόνισε ότι οι εξελίξεις της Γερμανικής Οικονομίας αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για την Παγκόσμια Οικονομία και την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα είπε «Σοβαρά σύννεφα συγκεντρώνονται στον ορίζοντα. Το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία, είναι ο κίνδυνος η ευρωζώνη να περιέλθει ξανά σε ύφεση και σε κρίση». Τόνισε παράλληλα ότι και το Ην. Βασίλειο είναι πιθανό να μπει σε ύφεση αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Ευρωζώνη. [5].

Παρά όλα τα παραπάνω δεν αναμένεται αλλαγή της πολιτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας σε όφελος πολιτικών δαπανών για τόνωση της Ανάπτυξης. Ο κ. Osborne στις δηλώσεις του τόνισε την σημασία συνέχισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας για μείωση των ελλειμμάτων κάτι που δεσμεύτηκε και ο ίδιος ότι θα κάνει για το Ην. Βασίλειο. [5]. Παράλληλα η Γερμανία θα συνεχίσει την ίδια πολιτική. Η κυβέρνηση συνεργασίας εκεί έχει δομηθεί με αυτό τον στόχο, δηλαδή τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και δεν πρόκειται να φύγει από αυτό τον στόχο για πολιτικούς λόγους καθώς θα υπάρξει κίνδυνος διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού. [4]. Γερμανοί Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Γερμανία δεν θα ξεφύγει από αυτό τον στόχο και θα προχωρήσει σε αύξηση των δαπανών μόνο εάν επιβεβαιωθεί ότι ο περιορισμός τους δεν θα επιτύχει την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της. [4].Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας είναι σε ιστορικό χαμηλό, σχεδόν μηδαμινά, ενώ η ανεργία επίσης είναι σε όρια κάτω του 7% [4] (σχεδόν όσο είναι περίπου σύμφωνα με την οικονομική θεωρία η ανεργία τριβής και η διαρθρωτικής ανεργία).

Το Ινστιτούτο DIW στο Βερολίνο ανησυχεί για την κατάσταση καθώς ενδέχεται οι πολιτικές εξελίξεις σε Γαλλία και Ιταλία, η αποσταθεροποιημένη Ουκρανία καθώς και τα «stress tests» των ευρωπαϊκών Τραπεζών να επηρεάσουν την Γερμανική Οικονομία προς το δυσμενέστερο. Το εν λόγω Ινστιτούτο ήδη θεωρεί ότι η Γερμανία στερείται επενδύσεων ύψους 80 δις ευρώ μέσω των περικοπών δαπανών. [4].

Ο Peter Praet μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ δήλωσε ότι για το επόμενο τρίμηνο η Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη θα είναι αναιμική. Η δήλωση του εν συντομία όρισε το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «Οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν σοβαρές και οι μοχλοί ανάπτυξης εμφανίζονται μάλλον αναιμικοί, με τις μακροοικονομικές προσαρμογές, την υψηλή ανεργία και την υποτονική επενδυτική συμπεριφορά, να δρουν ως βαρίδι στη δυναμική της οικονομίας». [6]

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, περισσότερο «ισορροπιστής», δήλωσε με τη σειρά του ότι «Η τρέχουσα επιδείνωση του οικονομικού momentum μπορεί να παρατείνει κάπως την επανεκκίνηση των ιδιωτικών επενδύσεων, που επηρεάζονται αρνητικά και από τα αυξημένα γεωπολιτικά ρίσκα» και συνέχισε «Η σταθερή εφαρμογή πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής με φιλικό για την ανάπτυξη τρόπο και η αποφασιστικότητα στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, θα συμβάλλουν στην στήριξη των επιχειρήσεων και στην ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης». [7]. Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα. Αυτό του χαμηλού πληθωρισμού. Αν και η ΕΚΤ σε όλους τους τόνους επεσήμανε ότι δεν θα επιτρέψει με κάθε μέσο την διατήρηση μιας κατάστασης αποπληθωρισμού. Η χαμηλή αύξηση των μισθών δεν επιδεινώνει τις ανησυχίες. [6][7].

Την ίδια ώρα οι G20 αποφασίζουν να πάρουν περισσότερα μέτρα για την Ανάπτυξη και την απασχόληση υποσχόμενοι να διαθέσουν περισσότερα από 2 τρις δολάρια στην Παγκόσμια Οικονομία. [9].

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η Ευρωζώνη κινείται σε ένα τεντωμένο σχοινί. Από την μια πρέπει να μειώσει τα χρέη της ώστε να μην οδηγηθεί εκτός αγορών κεφαλαίων και επενδύσεων ή να μην βρεθεί ακόμα και στο στόχαστρο τους, από την άλλη πρέπει να βρει χρήμα για την Ανάπτυξη που όσο πάει και χειροτερεύει συνολικά. Οι κρίσεις στην περιοχή φαίνονται να επιδεινώνουν το πρόβλημα και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός καμίας χώρας δεν φαίνεται να είναι στο πρόγραμμα κανενός.

Τα συμπεράσματα είναι ότι και στην περίπτωση της χώρας μας θα είναι όλοι αμείλικτοι στην στήριξη της δημοσιονομικής σταθερότητας. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουν χαλαρότητες και ελλείμματα, ενώ χάνεται μέρα την μέρα η πίστη των τεχνοκρατών στους πολιτικούς αναφορικά με το να τους δίνουν περιθώρια χρονικά, ενώ η Παγκόσμια Οικονομία και οι Αγορές Κεφαλαίων και προϊόντων σκληραίνουν.

Παρότι τα νέα θα ήταν ενθαρρυντικά για την Ελλάδα μόνο σε συγκεκριμένη περίπτωση και συγκυρία που είναι δύσκολο να προκύψει, δεν παύουν οι «μεγάλοι» να έχουν δίκιο στους στόχους τους και στην διατήρηση μιας πορείας.

Ένα θέμα βέβαια σοβαρής συζήτησης που προκύπτει από τα παραπάνω είναι το τι Ευρώπη επιθυμούμε. Θα ήταν μια ευκαιρία για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ή όχι; Και αν ναι, ποιες θα ήταν αυτές;

Promitheus Pyrforos

ΠΗΓΕΣ:
[1] http://www.euro2day.gr/news/world/article/1263359/sp-se-arnhtiko-ypovathmise-to-outlook-ths.html
[2] http://www.capital.gr/News.asp?id=2128840
[3] http://www.protothema.gr/world/article/417226/sunnefa-pano-apo-tin-germaniki-oikonomia/
[4] http://www.kathimerini.gr/787459/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/mia-oikonomikh-krish-sth-germania-isws-wfelhsei-thn-eyrwzwnh
[5] http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2128848
[6] http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2128884
[7] www.euro2day.gr/news/world/article/1263199/ntragki-plhgma-gia-ependyseis-h-epivradynsh.html
[8] http://www.euro2day.gr/news/world/article/1263344/gallia-ektoxefsh-toy-hreoys-sto-120-provlepei-h.html

[9] http://www.capital.gr/News.asp?id=2129095

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου